Recycling Plants

Instalație de reciclare a bateriilor cu litiu

O instalație de reciclare a bateriilor cu litiu recuperează materialele care alcătuiesc bateria la sfârșitul ciclului său de viață, prin procese mecanice, mărunțire și separare, recuperând aproximativ 95-99% din greutatea totală a bateriei.

O instalație de reciclare a bateriilor cu litiu recuperează materialele care alcătuiesc bateria la sfârșitul ciclului său de viață, prin procese mecanice, mărunțire și separare, recuperând aproximativ 95-99% din greutatea totală a bateriei.
Description

Instalație de reciclare a bateriilor cu litiu provenite de la dispozitive electrice și electronice și vehicule electrice. Utilizarea pe scară largă a bateriilor pentru alimentarea dispozitivelor electrice și electronice este de mult timp un fenomen bine cunoscut. Majoritatea dispozitivelor reîncărcabile sunt echipate cu baterii cu litiu care trebuie eliminate și reciclate la sfârșitul ciclului lor de viață. Cu toate acestea, problema reciclării bateriilor cu litiu a apărut în complexitatea sa doar odată cu răspândirea bateriilor dedicate alimentării vehiculelor electrice și cu necesitatea reciclării pentru a recupera materiale cu valoare comercială și strategică ridicată. În general, procesul de reciclare a bateriilor cu litiu poate fi schematizat în trei etape principale:

1. Pre-sortarea și descărcarea, o activitate de izolare și securizare a bateriei prin eliminarea energiei reziduale.

2. Dezasamblarea, menită să izoleze modulele și celulele care alcătuiesc bateria

3. Tratament mecanic pentru izolarea și preconcentrarea metalelor, în principal cupru și aluminiu, și pentru separarea pulberilor anodice și catodice, „masa neagră”, care urmează să fie supusă unei prelucrări ulterioare pentru recuperarea litiului, cobaltului și nichelului.

Reducerea dimensiunilor este încredințată unor sisteme de mărunțire cu putere și dimensiuni variabile. Acestea realizează fragmentarea bateriilor în particule de dimensiuni definite pentru a facilita activitățile din aval. Acest lucru se realizează printr-un proces uscat care nu necesită utilizarea apei sau a altor lichide. În consecință, nu este necesară eliminarea soluțiilor poluate. Se știe că bateriile litiu-ion prezintă anumite riscuri, deoarece pot provoca incendii sau combustii spontane din cauza densității lor energetice. Instalațiile de reciclare trebuie, de fapt, să fie proiectate și construite astfel încât să asigure standarde de siguranță extrem de ridicate pentru a preveni fenomenele de combustie și orice propagare în afara sistemului. Faza de rafinare și separare:

Reducerea: se realizează cu ajutorul morilor verticale și al morilor de impact, mașini capabile să redea un produs fin granulat și omogen.

Separare: se utilizează separatoare multiple capabile să împartă fluxurile de materiale eterogene. Acestea sunt sisteme de precizie care exploatează caracteristicile intrinseci ale materialelor care urmează să fie separate.

Transformare: metalele care provin din procese, în special cuprul și aluminiul, sunt pregătite pentru fazele ulterioare de transformare în materii prime pentru uz industrial, în timp ce masa neagră va fi destinată tratamentelor de separare fizico-chimică pentru recuperarea elementelor mai nobile și a deșeurilor.

Instalațiile de reciclare a bateriilor sunt construite în funcție de cerințele specifice ale clientului utilizator, în funcție de capacitatea indicată, configurație și alte particularități existente. Capacitatea minimă a unei instalații de reciclare a bateriilor cu litiu este în general de aproximativ 250 kg/h.